Onderzoeken

In de afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gedaan naar reshoring. Deze hebben ten eerste betrekking op de relevantie van reshoring. In andere woorden: wordt reshoring gehypet in de media of is er wel degelijk een trend zichtbaar? Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de motieven van bedrijven om hun productie (mogelijk) terug te halen. De onderzoeken hebben meestal betrekking op de Amerikaanse economie, met af en toe een uitstapje naar de EU en het Verenigd Koninkrijk.


Made in America, Again. Why manufacturing will return to the U.S

The Boston Consulting Group, 2011

Dit belangrijke verkennende onderzoek voorspelde dat medio 2016 het voor veel Amerikaanse bedrijven economisch interessant wordt om (een deel van) de productie terug te halen naar Amerika. De belangrijkste redenen die ze hiervoor geven zijn:

  • Afnemende verschillen in loonkosten tussen China en de VS;
  • Onaantrekkelijkheid om high-end producten te produceren in andere lagenloonlanden zoals Vietnam, Indonesië en Mexico (door de slechte infrastructuur, kwaliteit en gevaar van het kopiëren van producten);
  • Het door automatisering verminderde kostenvoordeel in China.

Offshoring and reshoring: an update on the manufacturing location decision

Ellram, L. M., Tate, W. L., & Petersen, K. J., 2013, Journal of Supply Chain Management, 49(2), 14-22.

De conclusie is gebaseerd op een online enquête ingevuld door organisaties die op dat moment in het buitenland produceerden. De onderzoekers hebben gevraagd welke factoren een belangrijke rol speelde in de afgelopen drie jaar als het gaat om een keuze voor een productielocatie en welke factoren een belangrijke rol gaan spelen in de komende drie jaar. Door de antwoorden te vergelijken komen ze tot de conclusie dat de kostenbesparing een steeds kleinere rol gaat spelen. Het onderzoek geeft een interessant inzicht van de factoren die een rol spelen bij het verschuiven van productie.