afbeelding1

Vadobag is een Tilburgs bedrijf dat een breed assortiment tassen voor jong en oud op de markt brengt. Ze maakt gebruik van diverse distributiekanalen om de consument optimaal te bedienen. Onlangs werd het bedrijf nog geïnterviewd door het Brabants Dagblad. Intrinsiek gemotiveerd en met een missie om toekomstbestendig te zijn in een veranderende maatschappij, heeft Vadobag de thema’s “reshoring” en “circulariteit” omarmd.

Vadobag erkent dat productie dichterbij huis voordelen met zich meebrengt en dus zet ze voorzichtig de eerste stapjes. “Hoewel de arbeidskosten in Europa hoger zijn dan in het Verre Oosten, denken wij dat we met een deel van ons assortiment toch een gezond verdienmodel kunnen creëren door in Europa te gaan produceren”, aldus Serge van Dongen, mede-eigenaar en Purchase Director van het bedrijf. In november worden de 1e producties opgestart.

Ook de ambitie van de overheid om tot een circulaire economie te komen (uiterlijk 2050, en Tilburg streeft zelfs naar 2045), waarin afval niet meer bestaat en altijd een hoogwaardige nieuwe bestemming krijgt, heeft de aandacht van Vadobag.

Er is een tassenlijn voor kinderen ontworpen, waarin gerecyclede materialen zijn verwerkt. “Ook dit is een eerste stap”, erkent Serge. Ons doel is om binnen 10 jaar alleen nog maar gebruik te maken van gerecyclede materialen.

“Van beide processen gaan we leren en proberen we de hobbels te overwinnen. Het is niet eenvoudig om tassen volledig circulair te ontwerpen op dit moment, maar we weten en vinden dat we ermee aan de slag moeten. Ik zit liever zelf aan het stuur, dan dat ik straks overrompeld wordt door wetgeving”, zegt de goedlachse Tilburger.

Midpoint en The Reshoring Connection helpen ondernemers als Serge (en hun toeleverketen) graag op weg met de vraagstukken die voorbijkomen. Midpoint en The Reshoring Connection verwelkom Vadobag als nieuwe Ambassadeur op het platform.