Kennissessies

Kennissessies voor ondernemers met lef!

De maakindustrie heeft toekomst in Nederland en biedt nadrukkelijk kansen voor onze economie. Veel ondernemers halen de productie uit lagelonenlanden terug of kiezen er bewust voor om te produceren in Nederland en het inkopen bij Nederlandse toeleveranciers. Dit doen zij vanuit het motief te innoveren: niet alleen levert het hen meer controle over het totale productieproces op, ze oefenen een directe invloed uit op de kwaliteit van hun producten. Innovatie door reshoring dus. De eerste bedrijven in de regio Midden-Brabant zijn al vol in business. Denk aan CAPI Europe, Smartwares, All Tape Supplies en Vero, allen dynamische bedrijven gevestigd in de regio.

Uit onderzoek en de praktijk blijkt dat veel ondernemers reshoring overwegen maar hier ook nog veel vragen over hebben. Om deze ondernemers verder te helpen in hun keuzen en overwegingen, heeft Midden-Brabant ‘The Reshoring Connection’ opgericht: een ondernemersplatform waar kennis en ondersteuning geboden wordt en waar ondernemers elkaar kunnen inspireren met hun ervaringen.

Een eerste kennissessie vond plaats op woensdag 8 maart met het thema “Innovatie door reshoring”. In deze interactieve kennissessie deelden ambassadeurs hun ‘reshoring-verhaal’. Ze gaven inzicht in de do’s en don’ts van het proces. Ook was er veel aandacht voor de kansen die robotisering en automatisering met zich meebrengen. CAPI Europe opende hierbij haar deuren.

Een tweede kennissessie vond plaats op maandag 10 juli met het thema 'Procesoptimalisatie als sleutel tot reshoring'. Dit keer waren we te gast bij BOA Nederland. Een beeldverslag van deze bijeenkomst vindt u hier.

Op 1 februari 2018 vond een volgende kennissessie plaats bij Smartwares: ‘Anders organiseren door reshoring’. Reshoring biedt veel kansen om anders naar productie en toeleveranciers te kijken. Het terughalen van werk uit zogenaamde lagelonenlanden betekent niet dat het proces gekopieerd wordt, dat is immers geen duurzaam businessmodel. Er moet anders georganiseerd worden en dat levert diverse concrete voordelen op; in geld, in snelheid, in milieu maar ook in werkgelegenheid. Werkgelegenheid en menselijk kapitaal anders organiseren als gevolg van reshoring: daar ging deze kennissessie over. Wat zijn de ondernemerservaringen? Welke hulpbronnen zijn er om deze invulling te realiseren? En, wat zou dit kunnen betekenen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt? Lees hier het hele verslag terug.

Meer weten over de kennissessies of wilt u zelf een kennissessie organiseren in uw regio? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden!