philips

"Waarom is Drachten zo belangrijk voor Philips?"


Wie aan Philips denkt, denkt misschien aan het verdwijnen van productie naar het buitenland. De voormalige fabrieken in o.a. Eindhoven en Tilburg hebben een andere bestemming gekregen, en zelfs het hoofdkantoor is weg uit Eindhoven.

Toch heeft Philips een jaar of 10 geleden de productie van haar scheerapparaten teruggehaald naar Nederland. Drachten welteverstaan.
Als een van de grootste fabrikanten van scheerapparaten ter wereld, heeft Philips een naam hoog te houden. De machines waarmee de apparaten gemaakt worden, zijn erg complex en voor de ontwikkeling is hooggeschoold personeel nodig. In China verliep de ontwikkeling door personeel ter plaatse om uiteenlopende redenen stroef en liep de kwaliteit terug.

Reden voor Philips om de ontwikkeling en productie terug te halen naar Nederland. Er ontstonden hoogwaardige banen op de ontwikkelafdeling en om de maakkosten beheersbaar te houden, kreeg robotisering een boost. Ook bleek dat de loonkosten in China toch niet zo laag waren als gedacht, en was een besparing op de transportkosten een bijkomend voordeel.

En daarvan wordt nog steeds geprofiteerd, gezien de torenhoge prijzen voor containers op dit moment.

Made in Holland kreeg weer waarde voor Philips en daarop mogen we best trots zijn; zeker ook omdat productiegereedschappen ook uit Nederland komen en wel uit Tilburg. Is de cirkel toch weer een beetje rond.