1484127869-beeld-showroom

"Onze wens is om alle reparatiewerkzaamheden terug te halen naar Tilburg en daarnaast veel samen te werken met logistieke partners in de regio."

Juriaan Ronkes
Operationeel manager van Smartwares

Reshoring Story

Smartwares Group (www.smartwaresgroup.com) is een snelgroeiende (handels)onderneming met een zeer breed assortiment aan merken en apparaten voor huis-, tuin en keukengebruik. Bekende merken zijn Tristar, Princess, Campart, Homewizard en Smartwares. Onder de noemer Reshoring Gateway zijn wij kritisch gaan kijken naar de wijze waarop wij onze Value Added Logistics and Services hadden ingericht. Vrijwel alle reparatieactiviteiten werden uitgevoerd in Polen, waardoor wekelijks zo’n 10 pallets per week met gemiddeld 1.000 stuks voor reparatie op en neer gaan tussen Polen en Tilburg. Daarmee wordt kostbare tijd verloren en zien we ook wel kwaliteitsproblemen ontstaan. Denk alleen al aan vertaalproblemen. Met het invullen van de Reshoring Tool hebben wij ons ‘onderbuik-gevoel’ onderbouwd. Onze wens is om alle reparatiewerkzaamheden terug te halen naar Tilburg en daarnaast veel samen te werken met logistieke partners in de regio. Wij denken een hogere klanttevredenheid, een snellere respons en minder faalkosten te kunnen bereiken. We zien zelfs mogelijkheden voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, dus daarmee een win-win voor alle partijen.

Wat leverde het op?

  • Lagere kosten, vooral door wegvallen van het wekelijks transport
  • Minder administratieve lasten
  • Kortere reparatietijd
  • Lagere foutmarge
  • Werk voor 5 tot 10 nieuwe medewerkers, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Tips van Juriaan Ronkes

  • Durf eerdere aannames ter discussie te stellen en reken alles goed door. De Reshoring Tool helpt daarbij.
  • Reshoring heeft veel dimensies. Het is belangrijk om het hele spectrum in kaart te brengen.
  • Het Stimuleringsfonds is een duwtje in de rug om innovaties te ondersteunen. Ga eens in gesprek over de mogelijkheden.